Sunday, November 28, 2010

when you think it's the hardest, think again

Bismillahirrahmanirrahim.

berlama-lama dalam cuti, itu, ujian bagi saya. bukan mudah tahu. saya harus pastikan saya akan bangun pagi seperti selalu sama seperti musim belajar. bukan lewat tengahari waktu encik sun letak payung cahaya atas kepala baru mahu bangun. oh, tidak manis, tidak manis orang perempuan macam itu. solat perlu terjaga waktunya, kerja dibuat, rumah berkemas dan bla,bla, blaa. heh. memang betul kata orang, menuntut ilmu itu antara masa yang kita hampir dengan Allah. subhanAllah, rasa rindu mahu pulang uia cepat-cepat. nanti mula lah tu, otak rasa-rasa macam ada karat-karat bila masuk semester baru. lepas itu, mahu faham bila baca buku tebal-tebal dan kes yang berjela-jela itu rasa macam kena makan buku baru boleh ingat. shuhh!shuhh! pergi jauh-jauh khayalan menakutkan ini.

maka, marimari kita semua menjaga hati dan brain biarpun sekarang musim cuticuti universiti.
seronok sungguh budak-budak cuti sekolah sekarang. boleh main kejar-kejar gelak-gelak sampai petang mak panggil baru balik. tapi, jadi orang besar lagi best. ahah. ujian juga ni tengok budak seronok-seronok gelak. rasa nak join lah. ;)oh, cuti itu ujian. kenapa ye? sebab menilai susah senang ujian yang menimpa diri bukan dengan logik akal sahaja. tetapi perlu dinilai dengan mata hati. kalau kita menilai dengan menggunakan encik brain semata, lalu kita akan mula mencari alasan untuk tidak menghadapi kesusahan dan cabaran dan mahu main elak-elak dari menghadapinya. haa, itu yang waktu cuti nak tidurrrrrr sepanjang hari macam orang tak pernah tidur seumur hidup. mahu malas-malas mak minta tolong sidai baju beralasan itu ini, ayah minta tolong beli suratkhabar kata semua penerbit surat khabar cuti, adik merengek-rengek kita pergi tarik hidung dia kuat-kuat sampai nangis. ah, itu semua ujian kecil. itukan contoh-contoh ujian kesabaran. kalau yang kecil pun tak mampu kita buat, lalu, bukalah mata luas-luas dan sedarlah kita belum mampu menahan ujian yang lebih besar tanpa mengeluh.

hakikat kesusahan dan cabaran itu anugerah dari Allah. itu takdir. susah dan senang hendaklah dilihat dengan mata hati. rasa takut, susah, kecewa, sakit hati, bimbang dan mix up feeling itu signal bahawa keyakinan kita pada Allah makin nipis. pengharapan kita pada Allah tidak besar dan pergantungan kita pada-Nya tidak tinggi. lalu ini semua petanda konklusi bahawa hubungan kita dengan Allah belum cukup kuat. ya, belum lagi.

tapi, sedarlah juga bahawa sesungguhnya, perasaan-perasaan itu sebenarnya petunjuk daripada Allah yang memberi isyarat kepada kita untuk meningkatkan keyakinan dan merapatkan hubungan kita dengan-Nya. supaya kita meningkatkan kualiti ibadah agar iman kita turut meningkat.

"tidak ada kesusahan (atau bala bencana) yang menimpa (seseorang) melainkan dengan izin Allah, dan sesiapa yang beriman kepada Allah, Allah akan memimpin hatinya (menerima apa yang telah berlaku itu dengan tenang dan sabar) dan (ingatlah) Allah Maha Mengetahui akan tiap sesuatu" (al-Taghabun:11)

muhasabah diri dan mohonlah agar kita tidak tergolong dalam golongan yang mempersoalkan itu dan ini setelah sesuatu yang tak kita jangka berlaku atas diri. ingatlah Allah tidak sama sekali menzalimi hamba-Nya. di sebalik ujian ada pengajaran dan kebaikan yang ingin Allah sampaikan. terpulang atas saya dan kamu untuk melihat. melihat dengan mata sahaja atau melihat bersama mata hati. pilihlah.


"it is not what happen to you that matters, it is what happen inside you that matters"3 comments:

cha'a said...

wuaaaaaaaaaaaa~~ setuju!!! rse mcm nk cepat2 balik uia!! mls dh nk cuti (apekah ayat ini benar???). BENAR!! TT0TT mmg cuti ni satu ujian. :((((

langittasbih said...

jomjom chaa!!
haha.

tapi nanti terkelip-kelip jelah tengok dinding sebab tak start class lagi.. teheee~** ;p

arie said...

'langit tasbih'..wow..