Sunday, October 17, 2010

the unjustifiable say hello, just smile.

Bismillahirrahmanirrahim.

sekarang sudah dalam fitrah final exam. oh! cepat sungguh! lalu bangun pagi-pagi buka tingkap dan biar angin pagi hembus-hembus ke muka. merasa senang dengan sang angin itu maksudnya senang juga dengan Allah. buka buku dan baca. baca lagi dan faham. faham dan ingat. insyaAllah. tapi, entah kenapa, sekarang ini susah sedikit-sedikit untuk menghafal dengan baik. heh. memanglah, keropok encik potato lah kamu makan, sekejap rasa mahu makan maggi mee selepas itu teringin nak minum air yang ada gas-gas itu. walaupun boleh bilang dengan dua jari saja saya makan itu-itu semua, kesannya seakan besar pula menimpa cik brain. kasihan sama cik brain. makan kismis tujuh biji hari-hari pun entah ada efek entah tidak. ahah.

ah, biarkan akrimi dengan makan dan minumnya. sekarang fitrah exam. oh, takut juga kalau difikir-fikir sampai seratus kali. hari sabtu dan ahad memang bahagia. dapat belajar dan siapkan kerja-kerja yang bertimbun dan bersusun. entah kenapa, tiba-tiba rasa rindu. eh,eh,. ini rindu lah .. rindu pada mahallah. kenapa-mesti-rindu-mahallah-yang-memang-sedang-tercongok-depan-mata-ni. haishh. rasa rindu bila teringat cuti semester 3 minggu nanti mahu buat apa. oh! final exam pun belum kamu buat mahu fikir cuti pula. ahah.








insyaAllah, final exam yang tidak lama lagi itu, kita hadapi dengan tenang ye kawan-kawan. mohonlah agar dipermudahkan segala urusan, dikurniakan semangat yang tinggi, tidak mudah dihinggap encik putus asa apatah lagi mudah merasa senang bila kita kata-kita ini sudah terer lah konon-kononnya. heh. musim-musim exam ini, perlu diingat, emosi mudah terganggu. haishh. kalau ditimpa musibah, ya, jangan lupa kendalikan dengan iman dan bukan dibalas dengan emosi yang entah apa-apa itu. ah, saya katakan ini pun kerana ramai yang datang dan mengeluh betapa lelah dan letihnya kendalikan belajar dan masalah-masalah lain yang muncul tiba-tiba. oh! saya juga ada masanya merasa lelah dan letih. saya juga pernah rasa putus asa. tapi, kalau kawan-kawan merasa sukar, maka saya perlu pinjamkan sedikit kekuatan dan kesabaran yang saya ada. ah, andai saja saya boleh gembirakan semua orang. seronok jugakan. ini fantasi. maka, maafkan saya kiranya kawan-kawan mahu datang dan bercerita pada saya tapi u-turn-tak-jadi sebab muka-saya-waktu-itu-seperti-perdana menteri-memikirkan-masalah-negara. hoh.

musim exam ialah musim menambah cinta pada Allah. musim-musim lain juga. Allah beri kita merasa betapa sukarnya menuntut ilmu kerana Allah sayang kita. kata seorang ahli hikmah, Ibn Ataillah Askandari, "sesiapa menyangka sifat kasih sayang Allah terpisah dalam takdir-Nya, maka itu adalah kerana pendeknya penglihatan akal dan mata hatinya".

jom, jom!! tambah amalan dan tambah buku-buku untuk kita baca-baca setiap hari. ha, exam dah dekat ni. takut tak? takut, mari-mari buka buku jangan malas-malas. bittaufik wannajah!

8 comments:

awin said...

assalamualaikum.
along, semcm tazkirah je post kali ni. plus ayat yg skema, i like, :))
haha.
but, the most woderful word that struck me,
jgn sangka kasih sayang Allah terpisah dari takdirNya.
thanks for making me remember.
that I have to have Allah always in my heart.
not that person.
thank you.
i love you.
:)

langittasbih said...

waalaikumussalam.
eh? macam ke.. kaklong tak rasa pun macam tazkirah.. bukan ke kalau awin yg cakap baru macam tazkirah betul.
hehe..

indeed.
Allah itu yg utama.
insyaAllah kasih pada Allah akan buat semua yg kita kasih juga kerana Allah.

kasih pada kaklong sebab Allah tak ni? ahhahhh~**

welcome.
i love you too.

=)

ruhuljadeed said...

slm
akrimi sahabatku=)
nice post!
all da best ye final xm::.
pakat2 doa yg terbaek~~

we wil never say never
wewil fight till 4rever
^_____________^

langittasbih said...

waalaikumussalam.

nisah =)

insyaAllah.
all the best juga..
semoga beroleh kejayaan.

=)

chaa yg mls nk sign in said...

wahhhh.. smngt bile bce ni! thanks, kak <3333333


xxxxxxooooooxxxxxxxxxxxoooo

(rindulah!)

imahramli said...

si cendawan suka post ni^_^

langittasbih said...

chaa.

xoxo..

haha.chaa kan mmg semangat je slalu punn! kalau jmpe ceria je muka tu..

rindu LAGI kak kat kamu..

;)

langittasbih said...

sicendawan.

imah.nyum2..
nnti tempah nasi goreng cendawan kasi kita skali.nak tumpang..

ahah~**

=) post ni byk mengarut lahhh imah~