Saturday, August 7, 2010

beautiful butterfly, marriage is sunnah.

Bismillahirrahmanirrahim.



berbual-bual dan gelak-gelak dengan Nadzirahrahimah pagi tadi. itupun, cuma selepas siapkan group assigment yang tak pernah mahu pergi main jauh-jauh, dan suhada perlu pulang cepat-cepat untuk ke study circle di Kulliyyah of Education.

sedang kemas-kemas buku yang sepah-terabur-terabur atas meja study, tiba-tiba brain beri signal. saya teringat satu benda ini.

"haaaa! nadz! kata mahu cerita hari tu pergi seminar perkahwinan. lupalah tu". saya senyum-senyum pada nadzirah. dan nadzirah jeling-jeling senyum-senyum pada saya. kata nadz, "yelah-yelah. cerita lah ni". sedia-sedia. nadzirah sudah mahu cerita ni.

.....
.....
.....

ok.tamat sudah cerita nadzirah. nak tahu? tanyalah cik nadzirahrahimah sendiri. ahah.

maka, cerita nadzirah saya simpan baik-baik untuk peringatan hati. untuk pandangan masa depan yang lebih baik. acehhhwah. cuma, saya boleh kata, Allah sudah tetapkan jodoh saya dan kamu. berdoalah dan mintalah baik-baik. sepertimana kamu, maka seperti itulah jodoh kamu. sebab apa? Allah sudah beri peringatan dalam Al-Nuur :26. ayat perempuan yang baik untuk lelaki yang baik dan sebaliknya itu bukanlah ayat tentang qada' qadar Allah yang jelas. tapi lebih pada peringatan untuk kita agar menjaga diri dan iman agar jodoh kita juga orangnya begitu. silalah jelas tentang ayat itu yang Allah turunkan kerana kisah Siti Aisyah yang difitnah.

kalaupun bukanlah orang yang baik, maka Allah jua lebih mengetahui. dan ya, saya tinggalkan yang buruk-buruk dulu, yang merosakkan hati kerana saya cuma mahu menjaga diri, mendidik hati, menghias peribadi. maka, salahkah saya? saya hidup bukan untuk hari ini saja. saya akan dihidupkan lagi bila malaikat Israfil tiup sangkakala buat kali kedua.

dan, kepada-bakal-suamiku-yang-hanya-Allah-jua-yang-tahu-orangnya-itu, saya doakan kamu sentiasa tenang dalam kasih sayang Allah. dilindungi dan dirahmati-Nya. insyaAllah. tapi, katakan saja jodoh saya tiada, saya mahu jadi seperti RABIA'TUL ADAWIYAH yang hidup dan cintanya hanya pada Allah. bolehkan? tidak salahkan saya mahu berimpian yang baik-baik?

p/s : istikharah lah sahabatku, sayangku!

6 comments:

wardatullah said...

salam syg kak.. mga mndpt ptunjuk dan rahmat dr Ilahi... jgn jd mcm dulu,,,ucu yg dpt ilham..huhu

langittasbih said...

salam syg ucu..
ameen.insyaAllah..

em?ahah.itulah..
ucu kan solehah.. cewahh. (jgn mrh)
mestilah sng dpt ilham..

=)

Zaid Harithah Mohd Badry said...

fuisshhh dah bincang pasal bakal suami dah. perghhh all the best dalam mencari insya Allah!

langittasbih said...

eh?ahah..
taklah macam tu zaid..

ini lebih kepada penyampaian Pendapat..

cha'a said...

salam, kak! kite teruja! bestny ni
walawpown kite jrg sgt terpk psl
perkahwinan.. (petnde x bek?) lol.

kite harap kak disatukan dgn lelaki y mmg seperti kak. msti kite approve dy dlu! hehehe

p/s: kak kne spam ke? klaw bkk page kak, nnt dy direct to myjodoh mnde tah.. uhu

langittasbih said...

waalaikumussalam chaa..
em?ahah..
yelah 2.
oh?eh.yeke petanda tak baek.. taklah chaa.. biasa je tu.

oh?oh?haha..insyaAllah..camtu eh. XD

siapalah yg 'baikhati' sangat tu spam blog kak ni..ish3.. tpi takde dah pun.. mengada lah org tu. ;<